Buikgriep

Buikgriep is iets dat veel voorkomt. Elk jaar krijgt zo’n 20% van de Nederlandse bevolking ermee te maken. Dit gaat vaak gepaard met plotselinge diarree en overgeven. Het is een besmettelijk virus en mensen kunnen zich er erg ziek door voelen. Vaak nemen de klachten na enkele dagen weer af. Maar wat is het nu precies, wat zijn de symptomen en oorzaken, wat kan er tegen gedaan worden en zijn er risicogroepen waarvoor het levensbedreigend kan zijn?

Wat is buikgriep?

De medische naam is gastro-enteritis. Het is een ontsteking aan de slijmvliezen van de dikke en dunne darm en van de maag en tijdens en er kan tijdens de griep veel vocht worden verloren. Elk jaar worden tussen de 3 en 5 miljard wereldwijd mensen ziek van de griep. Dat betekent tegelijkertijd dat er ook jaarlijks ruim 10 miljoen mensen aan overlijden, waardoor het zeker niet ongevaarlijk kan zijn.

Symptomen

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Waterige diarree
  • Koorts
  • Overgeven
  • Spierpijn

Wat zijn de oorzaken?

Gastro-enteritis kan veroorzaakt worden door een virusbacterie of parasiet. Een bacterie waarvan je het kunt oplopen is bijvoorbeeld Salmonella. Een parasiet die het veroorzaakt, kun je bijvoorbeeld oplopen door besmet water te drinken of daarin te zwemmen. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie. Deze kan bijvoorbeeld worden overgedragen door middel van besmet voedsel. Het virus kan van de een op andere persoon worden overgedragen en is daardoor erg besmettelijk. De meest voorkomende buikgriep virussen zijn:

  • Rotavirus: dit virus komt het meest voor bij kinderen onder de 2 jaar. De infectie met dit virus duurt meestal 4 tot 6 dagen.
  • Norovirus: het norovirus is misschien wel het meest bekende virus dat gastro-enteritis veroorzaakt. Het komt veel voor bij oudere kinderen en ouderen. Het virus wordt vaak veroorzaakt in ziekenhuizen en verpleegtehuizen. Het eten van oesters lijkt de kans op besmetting met het norovirus erg te versterken.
  • Astrovirus: het astrovirus komt veel voor bij baby’s en jonge kinderen. Het is een virus dat vooral in de wintermaanden de kop opsteekt. De verschijnselen die bij dit virus komen kijken, lijken erg op de verschijnselen van het rotavirus.
  • Adenovirus: dit virus komt veel voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. Het belangrijkste ziekteverschijnsel is diarree, dat in de ergste gevallen tot wel 2 weken kan aanhouden. Het is een virus dat veelal in de zomer voorkomt.

Hoe kan het het best behandeld worden?

Meestal gaat het vanzelf weer over en is er geen behandeling mogelijk. Wat wel gedaan kan worden is goed drinken, zodat er geen vochttekort ontstaat. Daarmee wordt uitdroging voorkomen. Vooral voor jongere kinderen en ouderen is dit erg belangrijk.

Verder kunnen er een aantal voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zodat het virus  zich niet verder zal verspreiden. Het toilet moet regelmatig schoongemaakt worden met chloor of een ander desinfecterend schoonmaakmiddel. De handen moeten altijd gewassen worden na toiletbezoek of wanneer er eten klaargemaakt moet worden. Verder is het belangrijk dat kleding, beddengoed en handdoeken tijdig worden verschoond. Wanneer ze bevuild zijn met diarree of braaksel, moeten ze zeker op 90 graden Celsius worden gewassen.

Omdat buikgriep ook vaak gepaard gaat met misselijkheid, is het raadzaam om wat gemberpoeder in te nemen. Dit kan het gevoel van misselijkheid wegnemen, waardoor er ook weer gemakkelijker voedsel genuttigd kan worden. Soms wil cola ook wel eens helpen tegen de misselijkheid.

Welk voedsel mag er wel of niet gegeten worden?

Het belangrijkste is dat er voldoende gedronken wordt. Het drinken van melkproducten en sinaasappelsap is niet aan te raden. Water, slappe thee of bouillon zijn beter om te nuttigen. Daarnaast is het raadzaam dat er zo weinig mogelijk vetten worden gegeten, zoals snacks en chocola. Het eten van veel vezels is ook niet aan te raden, aangezien dit de darm prikkelt. Er kan beter gekozen worden voor wit brood of witte rijst. Gekookte groenten kunnen ook erg effectief zijn. Appelmoes, wortelpuree, kip, kalkoen en vis kunnen ook zonder problemen gegeten worden.

Risicogroepen

Buikgriep is nooit geheel zonder risico. Ouderen, baby’s en mensen met een zwak afweersysteem zijn groepen die extra risico kunnen lopen bij de griep. Deze groepen verdienen dan ook extra aandacht tijdens het uitbreken van gastro-enteritis, aangezien het risico op uitdroging extra aanwezig is. De vochthuishouding van patiënten moet dan ook op orde zijn, zeker bij kinderen is dit erg belangrijk. In het ergste geval kunnen mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, om alsnog het nodige vocht binnen te krijgen door middel van een infuus.

Lees meer op Wikipedia!

Blaasontsteking, symptomen en behandeling

Een reactie plaatsen