Lage bloeddruk (hypotensie)

Wat is bloeddruk?

De druk die door het bloed op de ader- en slagaderwanden wordt uitgeoefend, noemen we bloeddruk. In de slagaders is deze druk het hoogst. Op het moment dat het bloed na een rondreis door het lichaam via de aders weer terugkomt bij het hart, is de druk het laagst. Een ander woord voor bloeddruk is: tensie. Je hoort de termen onderdruk en bovendruk ook gebruiken. Bovendruk, of systolische bloeddruk, is de druk op het moment dat het hart het bloed met een samentrekking voortstuwt. Vlak voor dat samentrekken is de bloeddruk het allerlaagst. Op dat moment spreken we van onderdruk ofwel diastolische bloeddruk. De bloeddruk is niet altijd even hoog.

Wat houdt een lage bloeddruk in?

De bloeddruk kan verschillende waarden hebben. Lichamelijke inspanning, maar ook stress en voeding kunnen invloed hebben op de hoogte van de bloeddruk. Momenten van hoge of lage bloeddruk zijn dan ook heel normaal. Het wordt pas een probleem, als de perioden gemiddeld te lang gaat duren. De te hoge gemiddelde waarden zijn niet goed, omdat de hoge druk tot beschadiging in het weefsel kan leiden. Is de bloeddruk gemiddeld te laag, dan komt de circulatie van het bloed in het lijf in de problemen. Bij een lage bloeddruk spreken we van hypotensie. Bij een hypotensie is de doorstroming van het bloed minder efficiënt. Dat houdt in dat aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen in het lijf ook minder efficiënt wordt.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Dit apparaat heeft een band, waar een opblaasbare ballon in zit, waar weer een manometer is bevestigd. Een manometer meet de druk. De band wordt om de bovenarm bevestigd en met klittenband vastgezet. Vervolgens wordt de ballon opgeblazen, dat kan met een knijpballonnetje gebeuren, maar je ziet steeds vaker dat dit door een apparaat wordt geregeld. Als de druk zo hoog is, dat er geen bloed meer door de slagader in de bovenarm loopt, stopt het opblazen. Het juiste moment wordt gevonden door de pols te meten. Als er geen bloed door de slagader loopt, valt de polsslag weg. Nu wordt het bloed weer doorgelaten. Precies op dat moment wordt de bloeddrukwaarde op de manometer afgelezen. Dit is de bovendruk. Als alles weer doorloopt, is de onderdruk af te lezen.

Wat zijn de symptomen?

Er is een breed scala aan klachten waar mensen met een hypotensie mee te maken kunnen krijgen. De meest genoemde klachten zijn:

 • Duizeligheid, vooral bij het plotseling opstaan
 • Een licht gevoel in het hoofd krijgen
 • Je kunt gaan flauwvallen
 • Je kunt bleek gaan zien
 • Vermoeid zijn (en blijven)
 • Je hebt een zwakke polsslag
 • Je pupillen zijn verwijd
 • Misselijkheid
 • Koud zweten, bij plotselinge hypotensie

Waarbij overigens niet alle symptomen in alle gevallen voorkomen. Er zijn ook patiënten geen klachten ervaren, maar waar bij een onderzoek toch een lage bloeddruk wordt aangetoond.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die tot hypotensie kunnen leiden. Hieronder zie je een lijstje van mogelijkheden en situaties waarin hypotensie kan optreden:

 • Je hebt een erfelijke aanleg voor lagere bloeddruk
 • Uitdroging
 • Tijdens de zwangerschap
 • Bij hart- en vaatziekten
 • Open wonden
 • Situaties waarin je veel stress ervaart.
 • Problemen in de spijsvertering, met name in maag en darmen
 • Bepaalde medicatie kan (teveel) bloeddruk verlagend werken

Wanneer naar de dokter?

Bij onzekerheid over je lijf is het altijd een goed idee eens langs de huisarts te gaan. Dat is zeker het geval als een van de mogelijke oorzaken op je van toepassing is en je bovendien één of meerdere van de hierboven genoemde symptomen ervaart. Niet in alle gevallen zal de diagnose hypotensie worden gesteld, maar het is beter zeker te weten wat er wel of niet aan de hand is. Na vaststelling van een te lage bloeddruk kan de dokter medicatie voorschrijven om je bloeddruk weer op peil te krijgen. Daarnaast kun je de bloeddruk zelf wat verhogen door iets meer zout te gebruiken en wat minder koffie en te zorgen voor voldoende beweging. Het is altijd verstandig je eigen bloeddruk verhogende inspanningen af te stemmen met je dokter. Je huisarts kan in de gaten houden of alle maatregelen niet doorschieten in een te hoge bloeddruk.

Kijk wat Wikipedia zegt erover!

Buikgriep, symptomen en behandeling

Een reactie plaatsen